Marianna Farfalla

Marianna droomde van een carrière als actrice maar haar vader blokkeerde dit. Zij werd daarom kleuterleidster en werkte vijf jaar op een Montessorischool met een klas van 40 kinderen. Zij werd gevraagd om een schooltje voor 3 jarigen te leiden. Inmiddels had zij een zoon, Cyril van 3 jaar die bij haar in het klasje kwam.

Op een dag was Marianna ‘uitgekleuterd’ en besloot ze zich te verdiepen in de volwassen mens. Ze ging andragogiek studeren (een kruising tussen psychologie, sociologie en filosofie) aan de universiteit van Amsterdam.

In haar eerste studiejaar stelde zij tijdens de colleges al interessante vragen en trok de aandacht van haar sociologiedocent die ervoor zorgde dat zij lezingen mocht geven op sociale academies.

In die jaren was Marianna ook heel actief in de Dolle Mina, vrouwen bevrijdingsbeweging met grote acties als ‘Op de vrouw af’. Later nam ze ook deel aan het team dat de Nederlandse ombudsvrouw Méta van Beek lanceerde.

In diezelfde tijd richtte zij een theatergroep op en trok het hele land door met een theaterstuk over de man-vrouw verhouding. Het was een geweldige tijd!

Inmiddels had zij een fulltime baan gekregen in het Hoger Beroeps Onderwijs die uiteindelijk twaalf en een half jaar zou duren.

Zij was al behoorlijk maatschappij-kritisch geworden en wilde daarover discussiëren met de studenten maar dat werd niet op prijs gesteld door de streng katholieke directie. Ze werd gedwongen om ‘strakke’ hoorcolleges te geven en halveerde daarop haar lesuren. Daarmee nam ze een financieel risico, maar gelukkig kreeg ze allerlei ander werk aangeboden zoals een Open-school project in de Bijlmergevangenis en trainingen in sociale vaardigheden aan de politie en  recherche.

Naast al dat werk, was ze met haar toenmalige vriend begonnen aan het project: ‘Wonen in de natuur’. Marianna heeft een zeer traumatische jeugd gehad en zocht haar troost altijd in de natuur en bij haar dieren. Ze hadden een oud jachthuis in een bos gekocht dat helemaal gerenoveerd moest worden. Het was de bedoeling om zelfvoorzienend te worden.

Marianna legde een biologische groentetuin aan en er werd wijn gemaakt van vlierbloesem en vlierbessen. Ze kookte met veel plezier op een antieke houtfornuis.

Bovendien volgde ze teken- en schildercursussen op de Vrije Academie en opende een ‘Galerie aan huis’ voor vrouwelijke kunstenaars.

Intussen had zij alweer een nieuwe droom: Ze wilde psychotherapeute voor vrouwen worden. Ze had jarenlang hard gewerkt aan de verwerking van haar eigen jeugdtrauma’s, via gestalt-therapie, padwerk, yoga en meditaties.

Ze begon met de Psycho-synthese opleiding. Eén van de Italiaanse grondleggers Roberto Assagioli kwam zelf lesgeven. Daarna ging ze psychopathologie studeren in Utrecht, omdat er vrouwen naar haar werden doorverwezen met ernstige problemen.

Ze werd therapeute bij ‘De Maan’ in Amsterdam en organiseerde weekend-trainingen voor vrouwen (een combi van Gestalt-therapie en assertiviteit training).

Marianna had dit nog jaren vol kunnen houden maar er kwamen twee breekpunten: ten 1ste kreeg haar zoon op zijn 8e jaar juveniele diabetes met ernstige gezondheidsproblemen. Er werden medische fouten gemaakt en ze reisde stad en land af om de beste medische hulp te krijgen zodat Cyril stabiliseerde.

Daarna werd zij getroffen door een Burn-out. Ze begon zich te verdiepen in natuurgeneeskunde en dankzij de ingenieuze Bio-resonantie-therapie werd de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet) vastgesteld en kon ze genezen.

Daarna kwam er een keerpunt in haar leven, ze besloot schrijfster te worden en schreef twee boeken over geluk en gezondheid. Ze kreeg veel media-aandacht en er verschenen artikelen in kranten en tijdschriften met als kroon op haar werk een groot televisie-interview en een dankbrief van de minister van Volksgezondheid.

Ze kwam in contact met Ruud Nieuwenhuis, directeur van het Adviesbureau Orthomoleculaire Voeding, met wie ze ging samenwerken om een persbericht te lanceren over een gezonde leefstijl.

Tenslotte realiseerde zij een droom die zij al jaren koesterde: een huis in Toscana. Hoewel ze maar twee woorden Italiaans sprak ‘cappuccino en Chianti’ vond ze binnen twee dagen een huurhuis in het schitterende Toscaanse kustgebied en uiteindelijk haar huidige droomhuis. In Toscana vertaalde ze de essentie van haar boeken in het Italiaans en maakte de documentaire ‘Blueprint for a better world’, (Geluk en gezondheid in eigen hand), die een groot succes werd en gratis op internet te zien is.

Ook redde zij een aantal mishandelde dieren door deze op te nemen in haar huis.

Omdat zij erg bezorgd is over de toestand van de wereld, met name de klimaatcrisis en de verwoesting van de natuur, schreef zij het boek: “Wake up & save our planet”, dat in de Nederlandse boekwinkels te koop is en als E-book op Amazon verkrijgbaar.

Zij beschouwt het als haar missie om alle kennis over gezonde voeding en mindfulness aan te reiken en praktische adviezen te geven voor een duurzame, ecologische leefstijl.